Spiser ikke veganere bare grønnsaker ‘a?

Nei, ikke hvis de ikke vil! Jeg velger å spise omtrent bare frukt, med litt grønnsaker for mineralene, men det er meg. Det er forskjellige grunner for å bli veganer, noen gjør det av helsemessige årsaker mens andre kun gjør det av dyrerettighetsgrunner. Du har jo også de som forandrer livsstilen sin til en plantebasert en av miljøhensyn.

Jeg ble veganer for dyrenes skyld. Etter å ha lest og sett så mye av hva som faktisk foregår i kjøtt-, egg- og melkeproduksjon kunne jeg ikke lenger med god samvittighet fortsette å spise som jeg hadde til da. Det var også et element av å bli mentalt frisk. Jeg har en historie av alvorlige spiseforstyrrelser og jeg visste at for å kunne spise normalt igjen, måtte jeg gjøre en forandring. Det å føle at jeg gjør en forskjell gjennom det å spise vegansk, gjorde at jeg nå kan si meg frisk igjen. Så man kan si at min veganisme ikke bare redder dyr, den redder meg også. Om jeg skulle gå tilbake til å spise slik som flertallet her i den vestlige verden, kommer jeg til å få tilbakefall. Det er noe jeg nekter å skulle skje, så jeg holder meg til veganisme, thank you very much!

Men hvorfor skulle jeg egentlig forandre noe? Jeg kan ha alt jeg hadde før nå, men på en utrolig mye bedre måte! Nevn en oppskrift og jeg kan fortelle deg hva du kan gjøre for å veganisere den. Jeg kan ikke love at den vil smake helt likt, men min erfaring er at resultatet 99.9% av gangene smaker kjempegodt allikevel!

Kaker og muffins er et eksempel som er ufattelig enkelt å gjøre veganske. Det krever bare å sette seg litt inn i hvordan man skal bytte ut melk, egg, smør etc. med mer etiske ingredienser for å oppnå samme effekt.

Jeg spiser utrolig lite kaker og annet «snop», men jeg er ikke redd for å spise dem. Jeg velger bare å ikke ha det som en del av mitt kosthold. Betyr det at jeg ALDRI kommer til å spise kake? Nei. Jeg kommer til å spise kake i kveld, faktisk. Eller muffins er vel mer riktig å si. Vi får besøk av masse slektninger i kveld og min familie er kjent for da å diske opp med lass på lass med kaker, snop og andre godsaker. Og å delta i dette er helt ok, så lenge det ikke skjer ofte 😉

Jeg stod for ansvaret for å lage muffins! Jeg endte opp med to forskjellige typer, en sjokolademuffins og en gulrot/ananasmuffins. Komplett med glasur, cupcake style. Oppskriften? Den skal dere selvfølgelig få!

Sjokolademuffins
2 dl soyamelk (usøtet)
2 ts eplesider eddik
0.5 dl rapsolje
0.5 dl vann
3 dl hvetemel
2 dl erythritol
2 ts vaniljesukker
0.5 dl kakaopulver
2 ss maizenna
1 ts bakepulver
1/2 ts natron

Bland melk og eddik sammen og la det stå litt. Ha i olje og vann og rør rundt.
Sikt de tørre ingrediensene i en annen bolle. Ha i det våte og rør godt! Fyll røren i muffinsformer (ca. 2/3 fulle) og sett i ovnen på 175 grader. Stek i 20-25 minutter, avhengig av ovnen du har.

Avkjøl på rist.

Sjokoladeproteinglasur
2 bananer (godt modne!)
6 myke, ferske dadler
2 scoops Rainbow Light Chocolate Proteinpowder

Del bananene i mindre biter, fjern steiner fra dadlene og ha dette i en liten håndblender, sammen med proteinpulveret. Blend til du får en jevn, tykk glasur. Smør dette over sjokolademuffinsene. Vær generøs! 😀


Gulrot og ananasmuffins
2 dl usøtet soyamelk
2 ts eplecider eddik
1 dl vann
4 dl hvetemel
1 dl erythritol
2 ss maizenna
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 middels gulrot, raspet
1 boks hermetiske ananas (væske fjernet, men ta vare på den!)
1 dl havregryn
1 ss chiafrø

Følg samme retningslinjer som for sjokolademuffinsene. Når vått og tørt er blandet sammen, tilsett gulrot. Ha ananas i en håndblender og kjør til du får en puré. Ha i sammen med det andre. Rør rundt og tilsett havregryn og chiafrø til slutt. La det stå å hvile litt i noen minutter før du heller i muffinsformer. Stek i 20-25 minutter på 175 grader.

Ananasglasur (basert på oppskriftene på Vegetarbloggen)
100 gram vegansk smør
4 dl melis
4 ss av ananasjuicen

Kjør i en håndblender til du får en tykk og kremete glasur. Overfør til en sprøytepose og pynt gulrotmuffinsene! Enjoy!

 

Reklamer

3 kommentarer på “Spiser ikke veganere bare grønnsaker ‘a?

  1. Det finnes mange grunner til å bli veganer, og jo fler grunner som finnes- jo bedre er det 🙂

    Jeg har lest om mange som blir fri fra spiseforstyrrelser når de blir veganere og jeg synes det er så spennende og fasinerende! Det jeg har lest mest er at man tar bort fokuset fra seg selv (å bli tynn eller hva det er) og fokuserer på miljø, dyr og god helse! Synes det er fantastisk! Det betyr jo selvfølgelig ikke at man MÅ bli frisk av å bli det (det er jo dessverre mange som også blir det fordi da har de bedre grunn til å si «nei» til mat), men det hjelper helt klart mange 🙂

    Så deilige muffins 🙂

  2. Hege sier:

    Mmmm, det er så digg med cupcakes ❤

  3. Hege sier:

    og jeg er enig i det du skriver forresten… Det er så rart at folk velger ikke-vegansk, når det aller aller meste kan veganiseres!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s