Hjemmelaget seitan – vegansk proteinkilde

Hei alle sammen!!

Jeg nevnte tidligere at jeg hadde kjøpt vital wheat gluten fra iHerb, eller som det heter på norsk, hvetegluten. Dette er hovedingrediensen til det som heter seitan, en vegansk proteinkilde brukt på samme måte som f.eks tofu og tempeh. Jeg har hatt lyst til å prøve seitan kjempelenge siden jeg egentlig ikke helt greier å få til tofu og jeg får ikke tak i tempeh.

Det fine med seitan er at det er veldig lett å lage hjemme og de fleste ingrediensene har du fra før. Det eneste som antagelig må kjøpes inn spesifikt for denne oppskriften er hvetegluten. Her kommer en litt info om seitan (tatt fra vegetarian.about.com):

Definition: Although it is made from wheat, seitan has little in common with flour or bread. Also called “wheat meat”, “wheat gluten” or simply “gluten”, seitan becomes surprisingly similar to the look and texture of meat when cooked, making it a popular meat substitute. Seitan is also high in protein, making it a popular protein source for vegetarians. Asian restaurants often use seitan as a vegetarian mock meat, and seitan is also the base for several commercially available products such as Tofurky deli slices.
Siden dette var første gangen jeg prøvde meg på denne merkelige substansen valgte jeg å følge oppskriften på Basic Seitan fra Veganomicon (a.k.a The Vegan Bible). Den boka er…. fantastisk. Det er mitt mål å lage alle oppskriftene i den en gang i fremtiden! Wish me luck!!!
Basic Seitan (Veganomicon)
1/2 grønnsaksbuljongterning
1 mini-hvitløk ( cirka 2-3 fedd vanlig hvitløk)
1/4 kopp (75ml) soyasaus (jeg brukte redusert sodium)
1 ss olje
Bland hvetegluten og næringsgjær i en bolle. Ha de våte ingrediensene i en annen bolle, rør rundt og ha i sammen med glutenet. Rør sammen. Du vil ende opp med en deig som ser cirka sånn ut:
Nå kan du begynne å leke med maten!! Hvis du ikke allerede har gjort det, vask hendene godt. Jeg brukte også plasthansker. Kna deigen godt i cirka 3 minutter. Del den i tre like store deler, dette bør du gjøre med en kniv! Deigen kommer til å være veldig seig så å dele den med bare hendene kan bli en utfordring 😉
Sett disse litt til side mens du lager kraften som de skal kokes i.
Kraft
6 kopper vann
2 grønnsaksbuljongterninger
1/4 kopp (75ml) soyasaus
Valgfrie urter (jeg brukte salvie og provencekrydder)
Ha alt sammen i en stor kjele. Ha bitene av seitan oppi og legg på et lokk. Obs! Pass godt på varmen, når vannet akkurat begynner å koke, så skru ned til veldig svak varme. Grunnen er at hvis du koker den på sterk varme så vil seitan-bitene bli veldig vanskelig å tygge (altså uspiselige 😉 ). La bitene stå på komfyren i cirka 1 time. Snu dem et par ganger under koketiden.
Når tiden er gått, har du seitan-bitene i en sil eller et dørslag og lar dem renne av seg og avkjøle seg. Hvis du ikke skal bruke den på en stund, eller du har mer enn det du kommer til å bruke, så oppbevar restene i kokekraften i en tett beholder i kjøleskapet.
Jeg brukte all seitanen ved å lage middag til familien! Det er det veldig lenge siden jeg har gjort, siden jeg og familien har så forskjellig kosthold at vi alle liksom bare har gitt opp på å lage middager som alle kan spise. Det er alltid noen som ikke liker hovedingrediensen i retten! Men seitan hadde ingen av oss smakt før, så her øynet jeg et lite håp!
Jeg brukte enda en oppskrift fra Veganomicon, stekt seitan med sopp og spinat. Det ble kjempegodt! Jeg serverte det sammen med bakte poteter, men kan tenke med at ris vil være fantastisk godt her!
Og hvis du ikke har Veganomicon enda, SKAFF DEG DEN!!! Der vil du finne alt av oppskrifter en veganer trenger for å lage mat til selskaper, lage mat til late kvelder foran tv’en og å lage mat som rett og slett smaker DIGG! Bare sånn hvis du lurer på hvor du får tak i denne, så kan du finne den på amazon.
Nå i kveld skal jeg på konsert med banet In Flames!!! Gleder meg som en liten unge!! Skal fortelle alt om det i neste innlegg! 😀 😀

8 kommentarer på “Hjemmelaget seitan – vegansk proteinkilde

  1. Hege sier:

    Er faktisk ikke så glad i seitan jeg, må være den eneste veganeren som ikke er det 😀 hehe.. Noe er godt altså, det kommer veldig an på krydringen, men jeg hadde en dårlig opplevelse første gangen, så det henger nok igjen.

    Ser utrolig digg ut på bildene dine.

    • sigen92 sier:

      Kan skjønne at seitan kan være både og! Det er veldig lett at det koker for lenge eller at krydringen er dårlig… Du er nok ikke den eneste veganeren som ikke liker seitan! 😀

    • sigen92 sier:

      Kan skjønne at seitan kan være både og! Det er veldig lett at det koker for lenge eller at krydringen er dårlig… Du er nok ikke den eneste veganeren som ikke liker seitan! 😀

  2. Ragnhild sier:

    Åh, det så ut som en helt nydelig middag! Så flink du er!! Hva syntes familien din om retten?
    Jeg har laget seitan et par ganger selv, og synes det er veldig godt faktisk 🙂

    • sigen92 sier:

      Alle spiste, til og med min über-kresne lillebror som ikke vil røre noe annet enn kjøtt og kokte gulrøtter! Var så fornøyd!

      Ikke sant det er?! Kommer til å lage det flere ganger og den gangen prøve forskjellige måter å krydre den på…

  3. VilFag sier:

    hahaha! Den der hadde vore reine rensekuren for meg. Hvetegluten- no good idea! 😛

    • sigen92 sier:

      Oh my! Du hadde nok slitt med en mageknipe uten like! Men kan hilse og si at det smaker veldig godt! Lidt sånn «kjøtt-aktig» i konsistensen og smakte litt soyasaus med urter 🙂 Yum!

  4. […] to i min lille mini-serie om veganske proteinkilder! Forrige gang skrev jeg om hvordan man lager deilig hjemmelaget seitan. Nå kommer en oppskrift på tempeh! Jeg har ikke fått tak i tempeh før nå faktisk, selv om jeg […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s