80/10/10 er ikke bare frukt!!

Hallaisen folkens!!! 😀

Jeg er i så utrolig godt humør denne søndagsmorgenen! Om 1 1/2 time skal jeg på jobb og gleder meg! Selv om det bare er å sitte på baken i nesten 8 timer, så er det morsomt! Jeg treffer folk med morsomme navn xD En av de som bor her heter Robotnowski (Robot – you get it?) Okay, okay, jeg skal gi meg… Men dette er faktisk en trend denne uken! Ting som ikke er så viktige eller egentlig morsomme får meg i uforskammet godt humør! Det er utrolig! Til vanlig (før 811) var jeg egentlig ganske alvorlig og seriøs, syntes sjelden ting var morsomme og hadde ofte perioder med dyp depresjon. Nå har jeg ikke vært nedfor en eneste gang denne uken! Det har ikke skjedd siden…. ja, jeg vet ikke! Mange år! 😀

Jeg utfordret meg selv i dag ved å løpe opp en av bakkene som ligger i nærheten av huset mitt. Jeg har aldri aldri aldri løpt opp den. Av og til har jeg klart å sykle opp, men da er jeg så sliten at jeg bare henger over styret og peser på toppen! Nå klarte jeg å løpe hele veien opp og ned igjen! Det er ikke mye, hele turen tok kanskje 5-10 minutter, men jeg klarte det! Neste gang skal jeg prøve å løpe ENDA fortere! Hele turen på 3-4 minutter et sted i framtiden? 😉

Men over til poenget for dette innlegget. Søndager er min kosedag. Der andre har lørdag som sin dag der de spiser digg, så er søndagsfrokosten det jeg ser fram til hele uka! Og vet dere hva? 80/10/10 vil ikke si at man bare spiser frukt. Man kan faktisk spise ting som sjokolade også. Poenget er at man ikke skal spise det hver dag. Det er noe man skal kose seg med og nyte… 811 trenger heller ikke være raw. Selv om det er idealet, er hovedpoenget at man skal måte ratioen av 80% karbohydrater og 10% av fett og proteiner (dette er maksimum! Kan gjerne være lavere). Det er heller ikke sånn at man skal møte denne ration hver dag. Det er gjennomsnittet over lengre tid som teller. Om man er litt over eller litt under en dag gjør ingenting, så lenge ukes- eller månedsgjennomsnittet er omtrent 80/10/10. Get it?

Til frokost i dag hadde jeg mine absolutt yndlingsting (unntatt melon, men det hadde vi ikke i huset 😦 ). Her er oppskriften på den diggeste frokosten ever!

Diggeste frokosten ever (kanskje jobbe litt med navngivingen?)
3 bananer (cirka 415 gram)
150 gram dadler (cirka 11 stykker)
220 gram druer (en god klase)
35 gram mørk sjokolade (jeg brukte denne)
15 gram raw cacaopulver (cirka 2 ss)
Litt vann (1-2 ss)
Flytende stevia (smak til, jeg brukte 8 dråper)
15 gram solsikkekjerner

Skjær druene i to, fjern steinene fra dadlene og del i to og skjær bananene i tynne skiver. Hakk sjokoladen og ha over. Ha kakaopulveret i et glass og ha vann i. Vær forsiktig og ha bare litt og litt vann i. Du skal få en ganske tykk saus. Rør kraftig til du har en jevn og fin saus uten klumper. Tilsett stevia og rør litt til før du heller over frukten. Dryss solsikkekjerner over toppen.

Jeg pleier bare å røre alt sammen til en stor, herlig blanding, men du kan la ting være lagvis og jobbe deg gjennom lagene. Jeg liker best å blande det, på grunn av sjokoladesausen og dadlene, klistrer alt seg sammen og du får nesten en slags granola! Yummy!

Ratioen for dette måltidet er 74% karbohyrater, 5% protein og 20,8% fett.

Bon apetit! 😉


5 kommentarer på “80/10/10 er ikke bare frukt!!

 1. Hege sier:

  Søndagsfrokoster ❤

  Så godt å høre at 80-10-10 gjør deg glad til sinns. Jeg tror mat har veldig mye å si for psykisk helse.. Og så er du veldig flink som har satt deg treningsmål. Det må jeg også få gjort.

  Ha en herlig dag på jobb! Vi er i samme båt, jeg drar også snart på jobb.

  • sigen92 sier:

   Ja, vet du, det er merkelig det med psyken! Selv har mitt humør/depresjoner alltid vært knyttet til mat så nå når jeg endelig har funnet et kosthold som er perfekt for humøret er jeg ekstatisk! Jeg har også masse energi, noe som gjør at jeg bare har kjempelyst til å bevege meg, løpe, ta push-ups etc etc… Det er ganske digg 😉 Har faktisk nesten doblet armstyrken min på 1 uke!!! Fra å kunne ta 10 vanlige push-ups, klarer jeg nå nesten 16! 20 er målet og når jeg klarer det, så er det 25! Prøver å ta det i bolker på fem hver gang jeg setter nytt mål!

 2. Marianne sier:

  Så bra at du føler deg bra på opplegget ditt 🙂

  Bare lurer på denne matsammensetningen ernæringsmessig sett, ut fra det at det vi trenger tilført utenfra, som kroppen selv ikke kan lage; essensielle fettsyrer og essensielle aminosyrer(protein), som jo er ja essensielle og nødvendig å tilføre kroppen.. Det er jo ikke noe som heter essensielle karbohydrater. Hvordan tenker man på 80-10-10 rundt det ?

  • sigen92 sier:

   Hei!

   Aminosyrer og essensielle fettsyrer finnes faktisk i frukt og grønnsaker, men ikke i like stor grad som i f.eks nøtter og korn. 811 «tillater» gjerne litt frø/nøtter i kosten, men sjelden mer enn cirka 1 oz (30 gram). Dette kan f.eks være linfrø eller chiafrø, som jo inneholder masse omega 3. Men eksempler på frukt med essensielle fettsyrer er blåbær, grønnkål, kiwi, jordbær, romanosalat. Så kommer jo fettrik frukt som avocado, durian og akee i tillegg. Det skal faktisk ikke mye til før man når den daglig anbefalte mengden EFA 🙂

   Håper det besvarte noen spørsmål!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s