Varmende indisk bønnegryte

I det siste har jeg latt det kalde, grå været vi har hatt her i Bergen påvirke meg. Jeg er ikke noe middagsmenneske, det vil si at jeg ikke liker middag noe særlig. Som regel kommer jeg hjem fra skolen omtrent samtidig som mamma har laget ferdig maten til familien, så da gjelder det å lage noe som ikke tar lenger enn ca 10 minutter. Dessuten består kostholdet mitt hovedsaklig av frukt og grønne grønnsaker, så da synes jeg ikke middagsmat er så veldig godt. Men av og til biter basillen min, gjerne når det er kaldt ute, og jeg drar fram gryter og kasseroller for å brygge i hop noe.

Denne gryten er jeg veldig fornøyd med. Den er mettende, smakfull og sunn, i tillegg til at den er nok til omtrent 4 porsjoner. Perfekt for meg, da jeg bare kan hente ut en porsjon fra kjøleskapet og vips, så har jeg middag for hele uka! 😀 Jeg har også prøvd å begrense mengden fett jeg bruker i middagen min, siden de andre måltidene mine omtrent alltid har en del fett i form av avocado eller nøtter/nøttesmør. Jeg har ingenting i mot fett, men jeg liker å eksperimentere litt og har funnet ut at jeg liker denne måten å gjøre det på! Man trenger ikke fett i hvert eneste måltid, synes jeg, særlig ikke om man får nok fett fra andre kilder i løpet av dagen.

I denne oppskriften har jeg blitt inspirert av en del av oppskriftene til  Jane der hun bruker mange sterke krydder, østlige ingredienser og masse bønner. Siden jeg tidligere hadde kokt opp en diger gryte med bønner og trengte å bruke dem til noe, ble denne oppskriften skapt!

Varmende indisk bønnegryte

1/2 løk
1 boks hakkede hermetiske tomater
5 cm ingefær
2 fedd hvitløk3 ts rød chili paste (denne typen)
2 store tomater
Squash (jeg hadde laget sqashgetti tidligere, så brukte midten av en hel squash)
3 stilker selleri
1/2 rød paprika
Ca. 8 dl like deler kikerter/soyabønner (eller den typen bønner du har)
Litt garam masala
1-2 ss soyasaus
Litt cumin
Litt cayennepepper

Begynn med å steke løk, hvitløk og ingefær i en gryte i ca. 1-2 minutter. Hell over de hermetiske tomatene og tilsett chili paste og krydder. La dette putre på medium varme i ca 15 minutter. Jo lengre du lar det stå, jo bedre vil smakene blende sammen.

Skjær squashen i like store skiver, hakk selleri og skjær paprika i skiver på langs, som du deretter deler i to. Ha oppi gryten sammen med bønnene og soyasaus. La det koke videre i omtrent 10 minutter. Tilsett tomatene når det gjenstår ca 5 minutter av koketiden.

Her er det sausen som gir den beste smaken, så nyt den! Kan gjerne spises med en skive grovt brød eller lignende, jeg spiste den med noen blader hjertesalat som jeg dypper i sausen. NAM!

Og siden det er meg vi snakker om, så kan vi jo ikke la dagen endre uten dessert. Denne ble spist som en slags tilbehør/dessert til gryten og består av to små skiver surdeigsbrød, 1 banan, 3 dadler, litt kalorifri sjokoladesaus og økologisk peanutsmør.

Jeg smurte en av skivene med peanutsmør, skar litt av bananen i skiver og la over. Så hadde jeg litt sjokoladesaus over før jeg la den andre skiven på toppen, sandwich-style. Resten av bananen ble delt i to, ene siden smurt med peanutsmør og en dæsj sjokoladesaus og den andre banandelen lagt på toppen. Perfekt! Elsket blandingen mellom det salte peanutsmøret og den søte frukten og sjokoladesausen!

13 kommentarer på “Varmende indisk bønnegryte

 1. Rebekka sier:

  Det så faktisk utrolig godt ut, nå ble jeg fristet. Og herregud så jeg savner deg, er du ledig en dag?

  LEste innlegget ditt lengre nede om hendelsen mellom deg og foreldrene dine angående veganisme, herregud jeg ble helt rystet over alt de sa til deg, er det mulig liksom?!? JEg støtter deg fult og helt, selv om jeg selv ikke får lov av noen å bli verken vegeterianer eller veganer.

  Stor klem! Glad i deg! ❤

  • sigen92 sier:

   Så flott!! Den var kjempegod og tar ikke lang tid å lage! Siden den gir såpass mange porsjoner er den lett å dele opp i porsjonspakker og fryse ned eller legge i kjøleskapet til senere også! Veldig lett hvis man ikke har lyst til å lage mat! Savner deg også vennen! Denne uka er jeg ganske opptatt, men skal jobbe på alternativmessen i grieghallen på fredag! Du kunne kanskje stukket innom en tur, hvis du har tid? Jeg kan nok ikke gå fra standen noe særlig, men vi kan jo snakkes!

   Tusen takk for støtten!! Ja, helt enig… Er fremdeles ganske sjokkert! Selv om jeg synes folk bør slutte med å spise dyr/animalske produkter, tror jeg det er lurest for deg å fokusere på å bli frisk først! En ting av gangen! ❤

 2. Rebekka sier:

  Takk for tipset i hvert fall, kanskje jeg skal prøve den en gang og! Når er messen? Vil bare se deg, så det gjør ikke noe om vi ikke får snakket så mye akkurat da.. det kan vi ta igjen senere.

  Bare hyggelig, jeg er her for deg! Har det veldig vanskelig nå, og uten om det med maten så føles det som om depresjonen er tilbake ti starten slik den.

  Stor klem! ❤

  • sigen92 sier:

   Messen er fredag til søndag. Jeg er der på fredag fra 15.00 til 20.00 😀

   Uff da… Håper det bare er en midlertidig nedtur! Keep going strong! Hvis jeg klarer å slå dette, kan du det også ❤

 3. Rebekka sier:

  Skal prøve å komme innom! 😀

  Håper jeg og, tårene bare triller hele tiden nå. Vil gi deg en stor klem, og at vi skal klare dette SAMMEN!<3

 4. nam! indisk mat og krydder liker jeg…denne vil jeg lage !!

 5. Elin sier:

  Så deilig og lun bønnegryten så ut. Fikk veldig lyst på! ;-D

 6. Ragnhild sier:

  Jeg er skikkelig ssuppe-og-gryte-jente 🙂 Det er så koselig og varmende å spise liksom 🙂 Denne gryten ser kjempegod ut, med masse bønner-nam!!

 7. VilFag sier:

  Smashing! Nå e eg kje så glad i bønner, men den desserten såg øve middels go ut!!! 😀

 8. […] har gått i rød kikertgryte, litt som denne, servert sammen med de fantastisk gode gulrotsconsene til Jane! Den eneste forskjellen jeg gjorde […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s