Veganisme kan brukes feil!

Jeg leste akkurat en fantastisk god artikkel på eco-health.blogspot.com: Skinny Bitch and Bulimic Vegetarians. Det var virkelig et tankevekkende innlegg. Siden den var veldig lang, skal jeg prøve å korte den ned her for dere, slik at den kommer i korte trekk.


Artikkelen begynner med å ta opp den svært populære boken «Skinny Bitch» som peker til veganisme som «the way to go» for å gå ned i vekt, bli sunn og, framfor alt, bli sexy. Det nevnes ikke at grusomheter mot dyr blir begått daglig for å gi kjøtt på tallerkenen til familier over hele den vestlige verden eller at kjøttproduksjonen ødelegger planeten vi lever på. Nei, denne boken dreier seg om å gå ned i vekt og BLI der.

Jeg begynte selv å lese denne boken, men la den fra meg etter kanskje to kapitler. Språket som blir brukt er bare så utrolig degraderende! Kvinner er som kjent svært lettpåvirkelige når det kommer til kroppsstørrelse og hvordan man «bør» se ut. Skinny Bitch treffer disse kvinnene rett der det svir. Med språk som:

You need to exercise, you lazy shit,» «coffee is for pussies» and «don’t be a fat pig anymore.
If you can’t take one more day of self-loathing, you’re ready to hear the truth: You cannot keep shoveling the same crap into your mouth every day and expect to lose weight.

Personlig klarte jeg bare ikke å forholde meg til å bli skjelt ut av en bok som promoterer en sunn livsstil. Tanken bak boken er kanskje god, men det å skape en følelse av skyld og selv-hat hver gang man leser i den er så feil som det bare kan bli. Til og med jeg, som er på vippen av «undervektig» på BMI-tabellene, fikk tanker om hvordan kroppen min ikke var slik den burde være. Jeg mener, det var jo fremdeles fett å ta av?

Jeg blir så SINT av at kvinner og samfunnet forøvrig spiller opp under denne tanken om at tynn=sunn. Jeg har en veldig tynn bestevenninne som absolutt ikke er så veldig sunn, hennes kosthold består av sjokolade, brødskiver og iskrem. Jeg har også venner som er større, men som spiser store salater, frukt og fullkorn. For å være ærlig vil jeg våge å si at disse siste er et bedre forbilde.

Artikkelen fortsetter videre med å gå over til PETAs reklamekampanjer, som lenge har blitt kritisert for sine veldig misogynistiske bilder og plakater. Kvinner blir sett på som noe objektivt, de blir sammenlignet med «kjøtt» som kan konsumeres. Og merk dere, de kvinnene som brukes av PETA er ikke «kvinnen i gata». De er berømte skuespillere, musikere eller artister som faller inn under samfunnets definisjon av «vakker». Ved å fôre kvinner dette synet, øker man mengden av personer som fortsetter å hate seg selv, å se seg selv i speilet blir en deprimerende tirade av degraderende setninger. Er det virkelig slik vi burde se oss selv?!

I mellom disse to hovedpoengene i artikkelen opplyses det om at personer som blir veganere av helse-messige årsaker er de som lettest går over til et dyre-basert kosthold igjen. Dette er fordi det er lettere å kjøpe de store kampanjene om helse-fremmende produkter hvis du ikke holdes tilbake av tanken på all den lidelse dyr må gå igjennom for menneskenes grådighet. Selv tror jeg ingenting på at animalske produkter er så fantastisk for kroppen som det blir påstått, men det er mange, mange andre som gjør det.

Til slutt: Veganisme er ikke nødvendigvis det samme som tynn, vakker og perfekt. Jeg er langt i fra perfekt, selv om jeg har vært veganer i over ett år. Selv om jeg er aktiv, har jeg dager der jeg ligger i senga eller sitter i stolen og surfer på nettet hele dagen. Selv om dette ikke er trenden, skjer dette. Personlig mener jeg at det er en del av min personlighet. Uten disse pausene hadde jeg ikke hatt den samme graden av mental helse som jeg har nå. Jeg har opplevd en periode i livet som krever at jeg tar en pause fra alt helse-hysteriet og bare gjør det JEG mener er best. Samme søren om nøttene, kornproduktene, agave-nektaren eller soya-produktene jeg spiser gjør meg større enn det BMI-skalaer eller media sier er bra. Så lenge jeg har det bra med meg selv, er jeg fornøyd.

Veganisme er absolutt den beste måten å leve på, etter min mening, men det spørs helt på hvilken tankegang du har når du starter denne livsstilen. Ja, det er en livsstil, ingen diett. Målet er ikke å gå ned i vekt, buksestørrelser eller å få glatt hud. Målet er å minimere lidelse og ta vare på denne ene jordkloden vi har!


14 kommentarer på “Veganisme kan brukes feil!

 1. Ragnhild sier:

  Jeg er enig i at man ikke trenger gå ned i vekt, bli vakker osv kun ved å bli veganer! MEN jeg tror bøker som Skinny Bitch kan hjelpe folk som har nettopp det som mål (å gå ned i vekt) å gå over til et vegansk kosthold!
  Jeg ble vegetarianer når jeg var 12, ikke pga helse men pga av dyrene. Ble veganer da jeg var 18, av samme grunn. Leste skinny bitch for et par år siden (etter å ha vært vegaer en stund altså), og elsket den. Forfatterene skriver på en ironisk måte, og jeg føler ikke at de hakker på meg osv.. Men dette er jo selvfølgelig induviduelt!

  Jeg tenker liksom at alle mennesker kommer ikke til å bli veganere pga dyrene. Noen trenger andre motiver, og da synes jeg vi skal gi det til de 😀 Hihi! OG, jeg synes faktisk det er flott at Peta bruker kjendiser og vakre damer! Vi kjøper det jo!! I USA er det jo blitt mye mer vanlig OG mye mer «in» å være veganer, og jeg tror mye av grunnen er at kjendiser er det! I Norge er det fremdeles altfor radikalt å være det! Det synes jeg er trist! Jeg håper vi i Norge også får flere «sexy» vegan-forbilder! Nå har jo low-carb-folka alle sammen, og det liker jeg ikke 😛

  Fint innlegg, men jeg er litt uenig med deg! Men vi er forskjellige alle sammen, og det er jo helt greit 🙂

  • sigen92 sier:

   Hei Ragnhild!

   Jeg er enig med deg i at Skinny Bitch kan virke for noen, men for meg blir det dra meg selv ned i en depresjon som er vanskelig komme ut av. Jeg vet det er mange i min situasjon, s derfor kan det hende jeg kommer litt aggresivt ut i dette innlegget, beklager det 😛 Selv om sprket kanskje er ment ironisk, er det ikke alltid man klarer se dette nr man leser boken. Selv synes jeg det ble for mye, og som sagt, la den fra meg. Andre kan finne den veldig bra. Som du sier; det er individuelt!

   Jeg sier ikke at folk ikke skal bli veganere hvis de ikke gjr det av etiske hensyn, men at det er forskning som viser at disse sjeldnere holder seg til en vegansk livsstil. Hvis ens eneste motivasjon er helse, kan man ende opp med hoppe fra den ene «fad’en» til den andre. Det kan man for eksempel se i raw-food bevegelsen, som bruker mye honning og raw meieriprodukter. Det er ogs ikke like sikkert at disse kommer til unng svrt grusomme produkter som lr, skinn, ull osv. Det jeg misliker med PETA er at de bruker kvinner p en mte som er degraderende, f.eks ved vise dem nakne med kjettinger rundt armer og bein osv. Det andre er at tykke personer blir sett p som dumme, usunne og late. Dette er et faktum som blir understreket i veldig mange av deres kampanjer.

   Sorry hvis dette svaret ble veldig «masete», det er bare et emne jeg brenner sterkt for! Elsker at man har forskjellige meninger, ellers hadde denne verden vrt et kjedelig sted bo!

   • Ragnhild sier:

    Utrolig spennende å prate om egentlig! Veldig gøy når man har felles tanke (at veganisme er bra, og at vi håper flere blir det :D), men tenker forskjellig om veien dit.

    Veldig fint svar! Og jeg er veldig enig at om man ser på veganisme som en diett (for å gå ned i vekt), holder man seg trolig ikke til det. Men helse synes jeg er en suuuper motivasjon. Det jeg likte så godt med Skinny bitch er at den fenger den gruppen som ikke er så opptatt av dyrene, men opptatt av helse og utseende. Og skinny bitch gir seg jo ikke ut for å være en quick fix- iallefall slik jeg oppfattet den.

    Jeg har omtrent kun kjøtt-etende venner. De vet at jeg er sunn og veldig opptatt av hva jeg putter i meg, men likevel er det mange av de som er usikre på om et vegansk kosthold er så sunt. Og det skjønner jeg, i en verden med sååå mange kosthodsråd ( og de fleste råder om tullete ting som 3 glass melk om dagen og slikt 😦 😦 ). Og så har noen lest Skinny Bitch, og blitt helt sånn «dette virker jo logisk!! Pluss at de to forfatterene ser stunning ut, da må det jo være i det! » .

    Hehe, dette ble egentlig litt utenfor hva vi snakket om. For jeg vet jo at du også er veldig FOR sunn mat, så jeg tror ikke vi akkurat er uenige i det 🙂
    Bare at jeg tenker det er bra det kommer bøker som appelerer ting alle type mennesker, inklu. bøker som Skinny Bitch!

    ooog, er helt enig med det i det med raw food! Jeg elsker rå mat selv og spiser masse masse av det, men kommer ikke til å kutte ut bønner og korn osv. Har lest om alt for mange som har vært raw-veganere, blitt syke , og gått over til kjøtt igjen, og det er så trist!

    Sorry for nok en laang kommentar, det var bare så sprennende og tenke mer over temaet 🙂

   • sigen92 sier:

    Yay, takk for bra svar!!

    Jeg ser virkelig hvor du kommer fra, det mener jeg!! Respekterer virkelig din tankegang, selv om jeg ikke helt klarer dele den 😛

    Det er flott at flere og flere fr ynene opp for veganisme og sunt kosthold, men det m ikke g p bekostning av andre viktige verdier. Etter min mening er det her Skinny Bitch-forfatterne faller til kort. Ved bruke et nedsettende (uansett om det er tenkt som ironi) bygger de opp under fordommer som dessverre er altfor tydelige i vrt samfunn. Andre bker er mye, mye bedre i snn henseende. Ta f.eks Colleens bker, eller «Eating Animals» av Safran Foer. Selv om disse har mye om dyrenes stilling i dette emnet (det er tross alt dem man spiser hvis man lever p standard kostholdet!) s finner du vel s mye informasjon om hvordan et plantebasert kosthold pvirker helsen din positivt. Eller ta den strste kostholdsunderskelsen som noen gang er gjort, «The China Study» av T. Colin Campbell. Her har du ALT du trenger vite for forst at kjtt/animalske produkter er ut og planter er inn!

    Ja, jeg er enig. S synd se tidligere raw foodere g til kjttspising igjen pga altfor rigid flging av doktrinen om at alt M vre raw. Selv mener jeg at et kombinert raw food/ kokt vegansk kosthold er det beste. Antar jeg spiser omtrent 60-80% raw, avhengig av hva jeg fler for. =)

    Herlig hre at jeg har vekket noen tanker! Dette var virkelig en veldig givende samtale!

 2. Hege sier:

  Uff uff… Vekttap bør ikke være målet for veganisme. Dyrehensyn bør jo være det som gjør folk til veganere – hvis ikke blir det bare nok en «diett», og ikke en livsstil basert på etiske prinsipper.

  Jeg syns det er veldig synd at når det kommer til mat er det alltid vekt og utseende som står i fokus. En burde jo fokusere på å spise sunnest mulig for helsas skyld, vekttap er bare en bonus. Og så er det selvfølgelig viktig å spise etisk mat (altså vegansk) :-).

  Veldig bra innlegg. Synd at de i denne boken fremmer et uverdig kvinnesyn, usunt fokus på kropp fremfor helse, samt at de overser det etiske totalt 😦

  Rotete Kommentar her nå, sorry… Du er flink 🙂 !

  • sigen92 sier:

   Helt enig med deg, Hege!! Det er få ting som gjør meg mer sint og fornærmet enn når kvinner blir brukt som «tilbehør» eller bare noe som skal se pent ut, uavhengig av helse eller personlighet…

   Slett ingen rotete kommentar!!

   Sendt fra min iPad

 3. Hege sier:

  Et veldig bra og reflektert sammendrag av boken! tror nok det er mange som bommer litt når dem skal promotere et vegetarisk kosthold, både den ene og den andre! 🙂

 4. VilFag sier:

  Woh! Provoserande! :S

 5. Emma sier:

  TAKK. du leser tankene mine, altså 🙂

 6. Adele sier:

  Veldig fint innlegg. Jeg har ikke lest boka selv, men det tror jeg at jeg skal styre unna uansett 😛 Det fine med å være veganer er at man kan spise alt man vil og fråtse og kose seg uten dyr må lide for det 🙂

 7. Sine sier:

  Hei Sigrid!
  Du skriver om boken «Skinny Bitch» i dette innlegget at:
  «Det nevnes ikke at grusomheter mot dyr blir begått daglig for å gi kjøtt på tallerkenen til familier over hele den vestlige verden eller at kjøttproduksjonen ødelegger planeten vi lever på.»
  …og etterpå så skriver du:
  «Jeg begynte selv å lese denne boken, men la den fra meg etter kanskje to kapitler.»

  Hvis man leser hele boken så får man med seg at det står ganske mye i de neste kapitlene om de negative sidene ved kjøtt og melkeproduksjon og aktørene som lager propagandaen om det, og boken i sin helhet er derfor ikke en masete slankebok men en bok som oppsummerer veganisme ganske greit. Om denne bokens måte å fremstille budskapet på ikke er noe for deg er jo greit, men du kan ikke uttale deg om innholdet i en bok du har lest to kapitler av?

  Jeg syns det er en bra og morsom bok, og det den skriver er det mye sannhet i, og det vil alltid finnes enkelteksempler man kan trekke fram (tynne mennesker som spiser crap, og fyldigere mennesker som spiser masse salat) men generelt vil jeg si at det man spiser også viser igjen i slik man ser ut, på alle måter, og det er en sannhet man ikke kommer fra, og det har ikke bare med vekt å gjøre.
  Veldig kjekk blogg du har, håper du får det bedre med hjemmesituasjonen din etterhvert, jeg har også store problemer med familien på det området der, men heldigvis så bor jeg ikke med dem lenger, og er evig takknemlig for det… Min egen far er også på vei mot et pølse-indusert hjerteinfarkt, men det er ikke så mye jeg kan si eller gjøre for å endre det, så jeg fokuserer på det positive i stedet 😛

  Hilsen en annen veganer

  • sigen92 sier:

   Du har nok rett i at jeg ikke kan si så mye om innholdet i boken ut i fra det jeg selv har lest, men etter hva jeg har lest fra andre omtaler av boken, så er det lite fokus på dyrenes situasjon og mer fokus på helse og kropp. Beklager hvis jeg muligens har oversett noen fakta 😀

   Vet at veldig mange er veldig glade i denne boken, men personlig klarte jeg ikke å takle språket som blir brukt. Jeg synes det er degraderende, selv om mange andre kanskje synes det er underholdene. Men det er meg! Alle er forskjellige og ser forskjellig på ting! Det noen liker, kan andre ikke fordra. 😉

   Tusen takk! Ting går bedre nå, vi har en stille overenstemmelse på å ikke snakke om det. Lykke til med din familie også! Det å fokusere på det positive er nok det beste, ja!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s