Omtale: 80-10-10

Her er jeg, som jeg lovet, med en omtale av boken «The 80-10-10 diet» av Dr. Douglas N. Graham. Jeg har lest nær jeg har hatt tid i løpet av den siste uken og nå var jeg (nesten) ferdig så tenkte jeg kunne si noe om hva boken handler om og hva jeg synes om den.

Korte trekk:
Jeg var veldig spent på denne boken siden jeg har snust litt borti denne måten å spise på før og må innrømme at jeg ser en hel del logiske argumenter for denne dietten. Dr. Graham anbefaler et kosthold hvor frukt er basisen og suppleres med grønnsaker og grønne bladgrønnsaker slik som spinat, bladsalat og andre mykere salatsorter. Grunnen til at frukt skal være basisen og ikke grønnsakene er at grønnsaker er altfor lave i kalorier til å gi oss den energien vi trenger i løpet av en dag. Derfor spiser man frukt for deres relativt høye kalori-innhold og spiser grønnsaker og salat ved siden av. Han understreker at de grønne bladgrønnsakene er veldig viktige å få i seg siden de inneholder en hel del mineraler som frukt bare har i liten grad. De er såkalte «nutritional powerhouses».
I boken forklarer han at mennesker biologisk sett er fruktetere fordi vi ikke hadde kunnet spise og nyte noe annet enn frukt og kanskje noen grønnsaker om vi hadde levd i et samfunn uten noen tekniske hjelpemidler eller kunnet bruke ild for å koke maten vår. Han peker på hvordan mennesket er det eneste dyret som varmer og krydrer maten sin før det spiser den. Dr. Graham skiller seg derimot noe fra «vanlige» raw-foodere ved at han argumenterer for en diett med lavt inntak av fett og proteiner og et høyt inntak av karbohydrater. Tittelen på boken viser til caloroutrient-skalaen han anbefaler: 80% av kaloriene skal være karbohydrater mens 10% skal utgjøre fett og 10% proteiner.
I tillegg til kostholdsaspektet ved 80-10-10 ønsker han også at man skal være mer fysisk aktiv. Helst skal man brenne 40% av brukte kalorier i løpet av en dag via fysisk aktivitet. Altså, hvis du spiser 1800 kalorier en dag skal du brenne 720 av disse ved fysisk aktivitet. 

Min mening om boken:
Jeg fikk innfridd forventningene mine til boken, siden jeg hadde en viss peiling om hva den handlet om. Det med 80-10-10 er jeg også helt enig i siden jeg merker en stor forskjell på meg selv om jeg har spist noe med mye fett i, slik som nøtter eller oljer, fra når jeg har spist eller drukket noe som består hovedsaklig av karbohydrater. Etter å ha spist mye fett blir jeg dorsk og sliten, orker ikke like mye og har mer problemer med fordøyelsen. Ved et karbohydratrikt kosthold har jeg et jevnt blodsukker (ja, blodsukkeret holder seg jevnt selv ved store inntak av frukt så lenge man begrenser fett!) og jeg har mye større overskudd.

Det jeg derimot ikke er like enig med ham i, er raw food-konseptet. For meg personlig blir det for utfordrende å gå 100% raw. Jeg kan gjerne øke mengden raw jeg spiser i løpet av en dag, noe jeg som regel gjør, men jeg tror ikke jeg kunne blitt en dedikert raw foodist. Det hadde blitt altfor begrenset for meg, noe som hadde vært skadelig for min mentale helse siden jeg har slitt mye med mat tidligere og ikke ønsker å komme tilbake til noe slikt. Derfor spiser jeg slik jeg ønsker og føler er riktig for meg og min kropp. Men som sagt, et fett-fattig kosthold er definitivt noe jeg støtter!

En annen innvendig jeg har mot Dr. Grahams diett er hvor mye frukt man er nødt til å spise hvis man skal basere seg på dette for kaloriene sine. Hvis man er fysisk aktiv, slik boken anbefaler, kan et måltid bestå av 12 bananer! Jeg vet selv at det går mye frukt bare nå uten at jeg er 100% raw så det å se for seg hvor mye man faktisk må kjøpe inn er litt overveldende. Jeg hadde gjerne gjort det, med glede!, men faktum er at frukt og grønnsaker er dyrt her i Norge og mens jeg bor hjemme er ikke dette en mulighet. Hvis jeg hadde bodd alene og dermed ikke hadde kjøpt noen andre matvarer enn frukt og grønt kunne det ha gått fint, men for min familie som er kjøttetere blir det veldig dyrt å skulle kjøpte MASSE frukt til meg i tillegg til sin egen mat.
Så for nå holder jeg meg til et moderat inntak av frukt (som uansett er mye høyere enn «normale» folk) og supplerer dietten min med kokt mat slik som bønner, havregrøt, supper, brød, ris, pasta osv.

Etter å ha lest boken føler jeg at jeg har lært en hel del nytt. Jeg har mer oversikt over «hvorfor’ene» og «hvordan’ene» ved 80-10-10 (eller 811) og hvordan jeg egentlig spiser og lever selv. Dr. Graham er tydelig på at mat bare er en av flere viktige bestanddeler ved en sunn livsstil, andre ting som teller er nok søvn, frisk luft, rent vann, solskinn, fysisk aktivitet og sosialt samvær. Jeg må si at jeg likte at en bok som 811 også understreker dette at mat ikke er alt! Du kan spise utrolig sunt, men fremdeles ikke leve en sunn livsstil!

Sånn ser en fruktarianer ut! Ingen proteinmangel der i gården, nei!

Sånn ser en fruktarianer ut! Ingen proteinmangel der i gården, nei!

 

3 kommentarer på “Omtale: 80-10-10

  1. […] Som dere kanskje gjetter av tittelen, så har jeg begynt å tenke på å gå tilbake til min korte periode der jeg spiste i forhold til 80/10/10. For de som ikke vet hva dette er, så har jeg postet mer om det her og her. […]

  2. Kristin sier:

    Har lyst å lese boka. Veit du om den finst på norsk? 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s